Saveti i uputstva

Pravilno korišćenje traktor kosačice

Montiranje glave sa najlonom za trimer

Pravilno pripremljeno gorivo uslov je za dugovečan rad Vaše motorne testere. Sve Oleo-Mac testere kao pokretačku snagu koriste dvotaktne agregate, koji troše mešavinu benzina i ulja za dvotaktne motore kao pogonsko gorivo. Mešavina se pravi u odnosu 1:50, 2%


Primer: sipajte 100ml OLEO-MAC ulja za dvotaktne motore na 5 litara BMB 95 benzina.

– Gorivo koristiti sveže (ne starije od mesec dana), kanister pre upotrebe obavezno promućkati i prilikom sipanja paziti na čistoću goriva.

– Uljem se snabdevati isključivo kod Vašeg ovlašćenog prodavca – PERAŠ

Napomena: Ne kupujte i ne koristite ulja nepoznatog proizvođača, da ne bi došlo do problema u radu.

Lanac podmazivati retkim uljima, kako bi se uljna pumpa sačuvala od oštećenja. Izbor lanca, vodilice i lančanika zavisi od drveta i uslova seče.

Oregon lanci

Oregon je vodeći svetski proizvođač lanaca, vodilica i lančanika. PERAŠ vam nudi Oregon lance u koracima 3/8 picco, .325 i 3/8.

Oregon vodilice

Nudimo vam veliki izbor Oregon vodilica za sve aktuelne električne i motorne testere i za stare testere poznatih proizvođača.

U prodavnicama PERAŠ imamo u ponudi veliki izbor baštenskog alata u kojem prednjači nemačka firma Wolfgarten. Ovaj proizvođač nudi visok kvalitet proizvoda i nudi pouzdan alat sa garancijom do 10 godina. Sa Wolf-garten-om lakše je nego što mislite.

Želite li novi travnjak? Nikakav problem. Evo kako se to radi:

Raskopajte zemlju

Tokom vikenda u martu ili aprilu treba da raskopate zemlju Wolf-Garten lopatom, motikom ili krampom i ostaviti zemlju da odmori naredne 2-3 nedelje.

Iskultivišite i usitnite zemlju

Nakon što zemlja odmori 2-3 nedelje pred kraj aprila ili početkom maja treba usitniti zemlju. U zavisnosti od veličine travnjaka, uzmite Wolf-Garten ručne kultivatore ili vile sa produženim drškama ili jednostavno iskultivišite zemlju sa motornim kultivatorom.

Posejte, nađubrite i prekrijte

U maju mesecu, kada temperatura zemlje dostigne 10°C, posejte semena koristeći našu sejalicu ili univerzalnu sejalicu. Ove sejalice mogu biti korišćene za optimalno razbacivanje đubriva. Posle sejanja i đubrenja, pokrijte semenke tresetom kako bi ste ih zaštitili od ptica. Posle toga zalijte zemljište.

Redovno zalivajte

U prve tri nedelje nakon sejanja, bitno je da procesi klijanja i rasta ne budu prekinuti ni na koji način. Zalivajte na dnevnom nivou ali nemojte preterivati.

Prvo košenje

U junu, kada trava naraste 8 do 10cm, trebalo bi odraditi prvo košenje. Prvo košenje bi trebalo skratiti travu za 5cm.

Zavisi od semena

Postoje semena trave, i opet postoje semena trave. Važno je pitati se da li hoćete da vam trava raste u visinu ili u širinu. Broj izdanaka po kvadratnom metru se meri kada sadite travnjak. Kvalitetniji travnjak ima 100.000 izdanaka po kvadratnom metru, a jeftiniji travnjaci imaju 20.000. Kada poredite, odmah je jasno zašto trava iz jeftinijih supermarketa deluje tako oskudno. Isto tako, nema veze koliko vi tu travu kosite, zemlju rastresate, đubrite ili zalivate. Takođe, travnjaci koji su trimovani da idu u visinu, zahtevaju više posla oko sečenja od onih koji idu u širinu.

Koji tip travnjaka vama odgovara?

Bilo da ste zemljoposednik koji treba da skreše grane na drveću, da pripremi drva za ogrev, da raščisti žbunoviti deo ili ste profesionalni baštovan sa zadatkom velikog čišćenja ili održavanja drveća, vaša testera mora biti čvrsta, moćna i pouzdana. I dugotrajna. Testera je investicija, pa bi trebala dobro da služi više od jedne sezone.

Oleo-Mac Dizajneri i inženjeri znaju ovo i njihov rad vodi do mašina koje će izdržati intenzivan rad iz sezone u sezonu, sa vrhunskim performansama, bezbednim radom i jednostavnim rukovanjem.

Dakle, evo 5 dobrih razloga zašto biste trebali izabrati Oleo-Mac testeru:

Kvalitet izrade

Oleo-Mac testere su čvrste konstrukcije i napravljene da traju. Delovi su dobrog kvaliteta, od lančanika i vodilica industrijskog lidera Američke kompanije Oregon, preko klipa sa dva prstena i čelične radilice, pa sve do automatske uljne pumpe izrađene od aluminijuma za optimalnu izdržljivost.

Zdravlje i bezbednost

Sve Oleo-Mac testere su opremljene sa najsigurnijim delovima, kao što je kočnica lanca, a njihova tehnologija izrade sa strogim propisima obezbeđuje čiste materijale od kojih su izrađene testere i minimalnu emisiju gasova. Bolje za okruženje i sigurnije za rukovaoce.

Lako održavanje

Održavanje testera je vrlo bitna stvar, pa se Oleo-Mac dizajneri trude da sklapanje i rasklapanje testere bude što je jednostavnije moguće. Tako možete brzo proveriti stanje poklopaca ulja, goriva i filtera i otvoriti ih bez alata, a stanje ulja i goriva brzo možete pregledati zahvaljujući providnim rezervoarima. Filteri imaju mogućnost samo-čišćenja, a većina Oleo-Mac testera ima mogućnost zatezanja lanca sa strane radi lakšeg prilaza šrafu. Tako ćete manje vremena trošiti na održavanje, a ostajaće vam više vremena za rad.

Komfor i jednostavnost korišćenja

Ergonomski dizajn, uključujući ručke sa malim vibracijama, čini rad sa testerom mnogo komfornijim. Tu je i inovativni “Easy-on“ sistem startovanja koji čini paljenje testere mnogo lakšim. Takođe i digitalni kalem doprinosi smanjenom trudu prilikom startovanja testere.

Vrednost

Jedno je sigurno, odnos cena:kvalitet koju nude Oleo-Mac testere je glavna stvar koju cene Oleo-Mac korisnici. Vrednost u ovom slučaju znači vrhunski kvalitet za mnogo manju cenu i naše jedinstvene akcije i popusti ovde u PERAŠ-u.

Obratite pažnju

Koristite isključivo Oregon rezne garniture, koje će svojom vrhunskom izradom učiniti posao lakšim, a vek trajanja mašine dužim. Lanac koristiti pravilno naoštren, kako bi se opterećenje mašine svelo na minimum. Savete za oštrenje potražite kod Vašeg servisera – PERAŠ. Ako do kvara ipak dođe, zbog nepravilnog rukovanja ili starosti i zamora mašine, obratite se u ovlašćeni servis PERAŠ, ostalo je naša briga.

Originalni rezervni delovi Peraš

Za korisnike koji žele da se oprobaju kao „sam svoj majstor“, savetujemo da koriste originalne rezervne delove koje mogu kupiti u prodajnim centrima firme PERAŠ.

Sakupljanje u korpu, malčiranje ili izbacivanje?

Gornja tabela vam prikazuje maksimalnu površinu travnjaka po širini noža, koju možete pokositi za jedan sat. Na vama je da odlučite da li želite da sakupljate travu, malčujete ili da razbacate pokoišenu travu.

Koliko m² možete pokositi za 1 sat?

Primer 1: Sakupljanjem: sa širinom košenja od 42 cm možete pokositi 600 m² za 1 sat uključujući 10-12 pražnjenja korpe.

Primer 2: Malčevanje ili razbacivanje: sa širinom košenja od 42 cm možete pokositi 900 m² za 1 sat.

Pored poslova koje bez problema može obaviti uobičajna motorna kosilica, postoje na svakom imanju površine koje zahtevaju više truda. Upravo za takve površine su namenjene motorne kose. Sa svojim visokim radnim komforom i jednostavnim rukovanjem, savršen su alat u poslovima na preprekama, direktno uz stablo, na kosinama, u voćnjacima i vinogradima. Primena motornih kosa je, sa obzirom na raznovrsne dodatke, veoma široka. Firma PERAŠ je u potpunosti opremljena znanjem i materijalom da Vam ove izuzetne mašine na pravi način približi.

Lake motorne kose

Idealne su za košenje manjih travnatih površina, koje obiluju preprekama, zidovima, drvećem, crećem, ili voćkama.

Srednje snažne motorne kose

Koriste se za grube poslove čišćenja, na zaraslim i velikim površinama.

Profesionalne motorne kose

Namenjene su komunalnim organizacijama koje se bave održavanjem javnih površina. Ovi aparati su izuzetno izdržljivi i koriste se u svakodnevnoj eksploataciji.

Asortiman alata za sve prepreke

Glava za košenje sa najlonom se primenjuje pri održavanju nepristupačnih terena, uz ogradu, pored zidova, cveća, stabala.

Varijanta glave za košenje sa tri pokretna noža se koristi za održavanje površina srednje veličine, a takođe je pogodna i za terene sa puno prepreka, koje ne smete oštetiti.

Četvorokraki nož se koristi za grube trave i velike površine. Postoji i verzija sa osam krakova. Vodite računa da, prilikom rada, ne oštetite druge biljke, npr. voćke.

Trokraki nož je veoma moćan alat. Koristi se za krčenje i uklanjanje žbunja, divljeg rastinja i šipražja. Nose ga motorne kose snage iznad 1.5 kW.

Priprema reznog alata

Prvo, motornu kosu okrenuti, i po mogućstvu, položiti na ravno tlo. Nakon toga uz pomoć alata, koji ste dobili uz aparat, blokirati rezni alat.

Uz pomoć kombinovanog ključa otpustiti maticu za učvršćivanje i demontirati rezni alat.

Sada možete glavu koju ste unapred odabrali, zavrnuti na blokiranu osovinu. Posebno obratite pažnju da li je namontiran odgovarajući štitnik.

Vodite računa o sigurnosti

Sigurnosni pojas oko osobe koja radi sa kosom mora biti minimum 15 metara.

Redovno kontrolišite rezni alat. Najbolja kontrola je kada udarite metalnim predmetom po reznom alatu. Ako zvuči čisto kao zvono, onda je u redu, a ako je zvuk prigušen alat se mora promenuti.

Obratite pažnju da Vam je rezni alat uvek u vidokrugu, samo tako ćete smanjiti mogućnost povrede na minimum.

Proverite stanje zaštitne opreme, da li je ispravna. Ako ne posedujete zaštitnu opremu nabavite je što pre, u Vašem je interesu.

Položaj remena

Prvo namestite remen. Kuka za kačenje kose mora biti za jednu širinu ruke ispod desnog boka.

Zakačite uređaj o zakačaljku na remenu. Podesite rukohvate kako Vama najviše odgovara. Pomerajte ušicu na vratu kose dok je ne izbalansirate, tako da rezni alat dodiruje tlo. Na taj način se dobija optimalni ugao za košenje.

Motorna kosa je ispravno podešena, ako su ruke lagano savijene, a ručni zglobovi ispruženi.

Saveti za dug radni vek

Sistem za sipanje goriva sprečava prosipanje i prepunjavanje rezervoara. Mešavinu pravite isključivo sa 2T uljem i bezolovnim benzinom 95 u odnosu 1:50 (100ml ulja + 5 litara benzina). Mešavinu potrošite u roku od 30 dana.

Otvorite glavu za košenje i proverite količinu i položaj konca. Konac se ne sme preklapati. Ako je potrebno glavu namotati ponovo koncem. Savet o načinu namotavanja potražite u prodajnim centrima PERAŠ. Posle upotrebe očistite štitnik i proverite položaj nožića za kraćenje konca. Samo na taj način se garantuje konstantna dužina konca.

Redovno čistite rezni alat. Po potrebi naoštrite metalne noževe, a ako su krivi ili oštećeni obavezno ih zamenite.

Zimsko odlaganje motorne kose

Ispraznite rezervoar, tako da u njemu ne ostane ni malo goriva.

Konac za košenje držite u vodi, kako bi mu očuvali elastičnost. Skladištite uređaj na suvom mestu bez prašine. Najbolje je kosu obesiti i sklopiti joj ručke, radi uštede prostora.

Proverite stanje svećice. Bakarna boja elektrode pokazuje čisto sagorevanje.

Navodnjavanje predstavlja hidrotehničku meru za poboljšanje fizičkih osobina zemljišta dodavanjem vode kako bi se postigla optimalna vlaga za vreme vegetacije i tako postigao optimalan prinos. Navodnjavanje se sprovodi tokom jednog dela vegetacije ili tokom celog vegetacijskog perioda. Voda se koristi iz vodenih tokova, veštačkih jezera, izvora ili iz prečišćenih otpadnih voda. Prema načinu pretvaranja toka vode u kapilarnu vodu u zemljištu, postoje tri metode navodnjavanja: površinsko, podzemno i kišenje (orošavanje).

Ukoliko nema dovoljno prirodnih padavina, potrebno je obaviti navodnjavanje. Propusti i nedostaci u praksi u oblasti agrotehnike, često se rešavaju pojačanim navodnjavanjem. Međutim, tako se ne postižu željeni rezultati, a nije ni ekonomično. Za režim zalivanja dekorativnih travnjaka, nije bitna kvantitativna produkcija organske mase, nego njihova gustina, boja i dekorativni izgled.

Navodnjavanje parkovskih travnjaka, kao i sportskih terena uspešno se izvodi upotrebom samohodnih sektorskih uređaja, takozvanih “tifona”. Najsavremenija tehnička rešenja za navodnjavanje travnjaka su ona koja imaju stacionarni rasprskivač. Ali, pre postavljanja ovog sistema za navodnjavanje, bitno je detaljno ga razraditi i projektovati, jer on bez raskopavanja terena nemože da se postavi.

Stacionarni rasprskivači su teleskopski i smešteni su ispod površine zemlje, zajedno sa pratećom instalacijom. Ova vrsta uređaja, takozvani “pop – up” rasprskivači mogu imati sprej ili rotorni dodatak. Princip po kojem funkcionišu je takav da se iznad površine zemljišta nalaze samo za vreme navodnjavanja. Završetkom navodnjavanja povlače se ponovo ispod površine, tako da ne smetaju pri košenju ili obavljanju drugih aktivnosti na travnjaku.

Sprej rasprskivači namenjeni su za navodnjavanje manjih zelenih površina, jer ne snabdevaju vodom površinu ispod sebe i zbog toga se obavezno projektuju i montiraju po sistemu duplog preklapanja. Visina izdizanja u slučaju ovih rasprskivača je od 5 do 40 cm.

Rotorni rasprskivači odabiraju se tako da njihova dimenzija odgovara nameni. Domet može da se podešava uz zamenu mlaznice, ali može da funkcioniše i bez toga. Ugao prskanja je od 40 do 360°. Zavisno od tipa uređaja, poluprečnik prskanja može biti od četiri metra do preko 20 metara. Korišćenjem “pop – up” rasprskivača različitih tipova i veličina, koji kružno ili sektorski navodnjavaju zelene površine, kao i izborom mlaznice i odgovarajućim rasporedom, mogu da se navodnjavaju travnjaci različitih oblika i veličina. Prednost automatizovanog sistema navodnjavanja je u tome što može planski da se prilagodi svakom vrtu, parku ili nekoj drugoj zelenoj površini. Sistem upravlja mikroprocesorom omogućava podešavanje zalivne norme, tako da može da se obezbedi ravnomerna raspodela potrebne količine vode, a u optimalnim vremenskim intervalima.

Napunite rezervoar za gorivo sa bezolovnim benzinom. U rezervoar za ulje sipajte odgovarajuće ulje za kosačice  za četvorotaktne motore 600 ml. Villager preporučuje ulja za četvorotaktne motore Oregon. Redovno kontrolišite nivo ulja u motoru.

Kada je kosačica nova, prva zamena ulja se mora uraditi nakon 5 radnih sati, svaka sledeća zamena ulja radi se na 50 radnih sati. Zamenu ulja obavite u ovlašćenom servisu.

Za kosačice sa Briggs & Stratton motorima koristite svećicu Oregon šifra 77-301-1, a za kosačice sa Villager OHV motorima koristite svećicu Oregon šifra 77-303-1

Kosačicu oborite unazad u pravcu ručki, ne preporučuje se obaranje kosačice na stranu jer tada može doći do prelivanja ulja. Kada kosačicu oborite unazad otvoriće vam se prilaz do noža koji možete lako skinuti odvrtanjem jednog zavrtnja.

Nakon završene sezone košenja potrebno je pristupiti odlaganju kosačica na duži vremenski period. Ukoliko se kosačice neće koristiti nekoliko meseci, naročito tokom zime, treba ih pravilno pripremiti za dugotrajno stajanje. Neophodno je primeniti nekoliko korisnih saveta:

 • Istočiti sav benzin iz kosačice
 • Startovati uređaj i ostaviti da radi dok se ne potroši svo gorivo iz karburatora
 • Izvršiti zamenu ulja
 • Očistiti i oprati kućište kosačice
 • Očistiti ili zameniti filtere vazduha i goriva
 • Ukloniti sve tragove prljavštine i masnoće
 • Motornu kosačicu odložiti na mesto bez prašine i vlage

Nemojte pokretati testeru dok je kompletno ne sklopite i ne proverite.

Uverite se da imate bezbedan stav nogu i stavite testeru na zemlju tako da vodilica i lanac ne budu blizu bilo čega.

Pre nego što počnete sa startovanjem nove testere pročitajte uputstvo za upotrebu. Proizvod se može oštetiti ukoliko ne sledite uputstvo za upotrebu. Uputstvo za korisnike sadrži veoma važne i nformacije o bezbednosti koje se moraju poštovati. Prilikom startovanja uređaja sledite sledeću procesuru:

 1. Napunite rezervoar za gorivo sa ispravnom mešavinom.
 2. Prekidač za struju stavite u položaj ON.
 3. Napunite pumpicu za gorivo pritiskajući je nekoliko puta sve dok ne vidite gorivo u pumpici
 4. Polugu čoka (sauh) povucite unazad.
 5. Povucite startni kanap nekoliko puta 5-6 dok se ne čuje zvuk motora. Motor se upali i odmah se ugasi. Dalji pokušaji povlačenja startnog kanapa mogu prouzrokovati prelivanje motora gorivom takozvano presisavanje. Nemojte vući startni konopac  više od 50 cm i dopustite mu da se polako vrati.
 6. Nakon paljenja i gašenja motora, vratite polugu čoka (sauh) u prvobitan položaj guranjem poluge napred.
 7. Ponovite povlačenje startnog kanapa dok se motor ne startuje.
 8. Lagano pritisnite polugu gasa da bi se isključio blokirač gasa
 9. Pre početka sečenja isključite kočnicu lanca, povlačenjem poluge kočnice ka sebi
 1. Postavite uređaj na ravnu i suvu površinu
 2. Skinite svećicu sa uređaja i uklonite kapu sa svećice
 3. Otvorite čok za protok vazduha i nakon toga 8-10 puta povucite starter kako bi se izbacio višak goriva iz cilindra
 4. Ostavite testeru na vazduhu 20 minuta kako bi gorivo iz cilindra isparilo
 5. Osušite svećicu i vratite je na mesto
 6. Izvršite normalno startovanje uređaja kao što je prikazano u uputstvu bez aktiviranja čoka

Ako ne možete da pokrenete motor, problem se obično odnosi na dostavu goriva i nedostatak struje. Proverite da li se gorivo isporučuje do karburatora i cilindra. Proverite da li svećica baca varnicu. Ukoliko je sve u redu postoji mogućnost da je došlo do prelivanja goriva-presisavanja uređaja. Ako se problem nastavi preporučujemo da se obratite našim serviserima.

Villager proizvodi sa dvotaktnim motorom rade na mešavinu benzina i ulja za dvotaktne motore. Villager preporučuje upotrebu ulja za dvotaktne motore proizvođača Oregon i Villager. Odnos između benzina i ulja je 40:1. Nemojte koristiti dizel gorivo.

Gorivo ne treba da se čuva u uređaju jer se mogu stvoriti naslage koje nepovoljno utiču na rad motora i mešavina gubi svoja svojstva za podmazivanjem motora. Ako uređaj treba da se čuva duže od 30 dana, ispraznite rezervoar za gorivo, startujte uređaj i ostavite ga da radi dok se sam ne ugasi. Tada ste sigurni da nema goriva u sistemu za napajanje uređaja gorivom.

Filter vazduha se mora čistiti nakon 5 radnih sati. Zamenu filtera vazduha i filtera goriva potrebno je uraditi jednom godišnje.

Ukoliko motor radi, a lanac se ne okreće, proverite da li je aktivirana kočnica lanca koja se nalazi na prednjoj strani motorne testere ispred prednje ručke. Kočnicu deaktivirajte povlačenjem poluge kočnice unazad. Ukoliko se lanac i dalje ne okreće, javite se našim serviserima.

Za podmazivanje vodilice i lanca testere preporučujemo ulje za lanac proizvođača Oregon.

Nakon završene sezone sečenja drveta motornim testerama, potrebno je pristupiti odlaganju motornih testera na duži vremenski period. Ukoliko se motorne testere neće koristiti nekoliko meseci, naročito tokom zime, treba ih pravilno pripremiti za dugotrajno stajanje. Neophodno je primeniti nekoliko korisnih saveta:

 • Istočiti sav benzin i ulje iz motorne testere
 • Startovati uređaj i ostaviti da radi dok se ne potroši svo gorivo iz karburatora
 • Skinuti lanac, naoštriti, podmazati i odložiti ga u kutiju
 • Očistiti vodilicu i žljeb za vođenje lanca
 • Očistiti ili zameniti filtere vazduha i goriva
 • Ukloniti sve tragove prljavštine i masnoće
 • Motornu testeru odložiti na mesto bez prašine i vlage

Nemojte pokretati trimer dok ga kompletno ne sklopite i ne proverite.

Postavite trimer na zemlju i vodite računa da je rezni alat na dovoljnoj udaljenosti od bilo kakve prepreke ili ljudi.

Pre nego što počnete sa startovanjem novog trimera pročitajte uputstvo za upotrebu. Proizvod se može oštetiti ukoliko ne sledite uputstvo za upotrebu. Uputstvo za korisnike sadrži veoma važne i nformacije o bezbednosti koje se moraju poštovati. Prilikom startovanja uređaja sledite sledeću procesuru:

 1. Napunite rezervoar za gorivo sa ispravnom mešavinom.
 2. Prekidač za struju koji se nalazi na ručki trimera stavite u položaj ON.
 3. Blokirajte polugu gasa u položaj polugas
 4. Napunite pumpicu za gorivo pritiskajući je nekoliko puta sve dok ne vidite gorivo u pumpici
 5. Polugu čoka (sauh) povucite unazad, aktivirajte čok
 6. Povucite startni kanap nekoliko puta 5-6 dok se ne čuje zvuk motora. Motor se upali i odmah se ugasi. Dalji pokušaji povlačenja startnog kanapa mogu prouzrokovati prelivanje motora gorivom takozvano presisavanje. Nemojte vući startni konopac  više od 50 cm i dopustite mu da se polako vrati.
 7. Nakon paljenja i gašenja motora, vratite polugu čoka (sauh) u prvobitan položaj guranjem poluge napred.
 8. Ponovite povlačenje startnog kanapa dok se motor ne startuje.
 9. Lagano pritisnite polugu gasa da bi se isključio blokirač gasa

Glava menjača mora se redovno podmazivati kako ne bi došlo do oštećenja menjača usled velikog trenja. U sezoni košenja kontrola podmazivanja se vrši na svakih 15 dana. Odvrnite zavrtanj za podmazivanje na glavi menjača, ukoliko na šrafu ima masti nije potrebno dodatno podmazivanje, ukoliko nema na šrafu masti izvršite podmazivanje. Za podmazivanje preporučujemo Oregon grafitnu mast.

Nakon završene sezone košenja sa trimerima potrebno je pristupiti odlaganju trimera na duži vremenski period. Ukoliko se trimeri neće koristiti nekoliko meseci, naročito tokom zime, treba ih pravilno pripremiti za dugotrajno stajanje. Neophodno je primeniti nekoliko korisnih saveta:

 • Istočiti sav benzin iz trimera
 • Startovati uređaj i ostaviti da radi dok se ne potroši svo gorivo iz karburatora
 • Skinuti rezni alat i podmazati prenosnu glavu
 • Očistiti ili zameniti filtere vazduha i goriva
 • Ukloniti sve tragove prljavštine i masnoće
 • Motorni trimer odložiti na mesto bez prašine i vlage

Uređaje koji su u garanciji ne smete sami popravljati jer na taj način gubite pravo na garanciju. U slučaju da je uređaj van garancije, a želite sami da ga popravite, treba proveriti nekoliko stvari.  Pre svega treba proveriti da li su četkice uređaja potrošene što je jedan od simptoma vašeg kvara. Na nekim uređajima su one lako zamenjive jer nije potrebno otvarati kućište uređaja, a na drugim modelima je potrebno skinuti poklopac i izvaditi pohabane četkice. Zamenite  obe četkice i koristite originalne koje propisuje proizvođač. Ako uređaj i dalje ne radi ispravno pošaljite ga u ovlašćeni servis na dijagnostiku kvara i eventualnu popravku.

Ako ste sa brusilicom sekli ili brusili materijale koji stvaraju veliku prašinu (sečenje cigle,crepa i sl.) ,probajte da očistite ventilacione otvore koji dovode vazduh za hlađenje unutrašnjosti uređaja. Uređaj bi bilo poželjno poslati u ovlašćeni servis da ga očiste i podmažu kako bi se izbegli ozbiljni kvarovi na njemu. Pre svega morate znati da postoje posebne ugaone brusilice za sečenje takvih materijala na kojima postoje usisni filteri koji sprečavaju odvođenje sitnih čestica u unutrašnjost uređaja.

Uvek nakon dužeg rada ostavite uređaj da radi bez opterećenja,na praznom hodu 2-3 minuta da se motor i ostali delovi ohlade.

Proverite da li su svi delovi i vijci na uređaju dovoljno dotegnuti. Obratite pažnju na disk koji koristite za rad da li je ispravan, odnosno, da nema oštećenja, da li je prav i da li je dobro postavljen u ležište matice. Radni komad koji obrađujete mora biti fiksiran i propisno stegnut.

U kompletu uređaja (koferu) kod svih naših uređaja nalazi se mala kutija masti za podmazivanje kojom je potrebno s vremena na vreme podmazati vrh alata bilo da je to alat za bušenje ili za štemovanje i ubaciti ga u prihvat na uređaju. Isti postupak je i sa uređajima koji imaju SDS PLUS i SDS MAX prihvat alata. Jednostavno, uronite u mast alat nekih 5-10 mm i uvucite ga prihvatnik, a zatim povucite nekoliko puta alat napred nazad da bi se mast ravnomerno nanela u unutrašnjosti prihvata.

Koristite štitnik za prašinu kada izvodite radove koji mogu prouzrokovati punjenje uređaja i samog prihvata prašinom.

Svaki uređaj na kom postoje prenosni mehanizmi (

zupčanici ) treba podmazivati. Na nekim modelima

iz našeg asortimana uređaja, postoji poklopac sa

gornje strane uređaja koji se skida i na tom mestu

se vrši podmazivanje mehanizma. Po skidanju

poklopca, pogledajte koliko su zupčanici

podmazani i u skladu sa tim dodajte i količinu

masti za podmazivanje. Za podmazivanje možete

koristiti litijumsku mast za prenosne mehanizme

ili druge masti koje se koriste za podmazivanje

zupčanika i drugih sklopova ( ’’tovatna mast” ).

Period između podmazivanja treba da bude

usklađen sa intenzitetom rada sa istim, uređaj koji

se koristi više treba češće kontrolisati i

eventualno podmazivati. Uredno i kvalitetno

održavani uređaji imaće duži radni vek. Postoje

uređaji na kojima se ne može izvršiti

podmazivanje mehanizma bez rasklapanja

istog.Takve uređaje treba poslati u ovlašćeni

servis gde ce stručna lica to izvršiti i ujedno

pregledati uređaj i njegovo stanje. Najkvalitetnije

podmazivnje mehanizma kod ovakvih uređaja,bili

da oni imaju pomenuti poklopac ili ne, može se

izvršiti jedino u ovlašćenim servisima koji će to

najstručnije i najpouzdanije uraditi.

U kompletu uređaja uvek dobijate zamenski par četkica koje se menjaju kada dođe do njihove istrošenosti. Na nekim modelima njihova zamena se može izvršiti jednostavno jer se zamena vrši bez rasklapanja uređaja. Dovoljno je samo odvrnuti čepove na kućištu uređaja,izvući ih i zameniti ih obe. Na modelima koji zahtevaju demontažu uređaja, najispravnije je poslati ga u ovlašćeni servis gde će stručna lica to obaviti. Prilikom slanja u servis, treba poslati uz uređaj i rezervne četkice koje su dobijene uz uređaj ako već prethodno nisu istrošene.

Kod ovakvih aparata postoje tzv. radni ciklusi (” X

” ) odnosno radne karakteristike čije vrednosti

padaju u toku rada. Radni ciklus se izražava u

procentima “ % “ za period od 10 minuta,

odnosno vreme intenzivnog rada i vreme pauze

(npr. 30 % – 3 min. intenzivnog rada a 7 min.

pauze ). Kada se na aparatu upali indikator

termičke zaštite, treba planirati njegov odmor jer

će se u protivnom uređaj sam ugasiti do vremena

kada sistem bude opet spreman za rad. To je

jedan od glavnih uzroka zašto se dešava da uređaj

stane u radu pa se posle nekog vremena opet

vrati u funkciju. Ako aparat nema funkciju posle

gašenja indikatora, pošaljite uređaj u ovlašćeni

servis.

Zašto kada probam da koristim drugu funkciju uređaja, a to je odsecanje pod uglovima,mašina ne radi. Ponavljam da ista radi kada razrezujem materijal preko gornjeg stola ili radne ploče?

Da bi na uređaju koristili funkciju ( “gera” ) sečenja, sečenja pod raznim uglovima morate podići radnu ploču uređaja tako da list testere bude uvučen, ravan sa gornjim stolom tako da lice koje radi sa mašinom nema mogućnost fizičkog kontakta sa testerom i fiksirati ga šrafom koji se nalazi sa leve strane odmah ispod ploče. Podizanje ploče u gornji položaj aktivira ili deaktivira elektro prekidač za tu funkciju uređaja,pa ista neće raditi.

X