Saveti i uputstva

Pravilno korišćenje traktor kosačice

Montiranje glave sa najlonom za trimer

Pravilno pripremljeno gorivo uslov je za dugovečan rad Vaše motorne testere. Sve Oleo-Mac testere kao pokretačku snagu koriste dvotaktne agregate, koji troše mešavinu benzina i ulja za dvotaktne motore kao pogonsko gorivo. Mešavina se pravi u odnosu 1:50, 2%


Primer: sipajte 100ml OLEO-MAC ulja za dvotaktne motore na 5 litara BMB 95 benzina.

– Gorivo koristiti sveže (ne starije od mesec dana), kanister pre upotrebe obavezno promućkati i prilikom sipanja paziti na čistoću goriva.

– Uljem se snabdevati isključivo kod Vašeg ovlašćenog prodavca – PERAŠ

Napomena: Ne kupujte i ne koristite ulja nepoznatog proizvođača, da ne bi došlo do problema u radu.

Lanac podmazivati retkim uljima, kako bi se uljna pumpa sačuvala od oštećenja. Izbor lanca, vodilice i lančanika zavisi od drveta i uslova seče.

Oregon lanci

Oregon je vodeći svetski proizvođač lanaca, vodilica i lančanika. PERAŠ vam nudi Oregon lance u koracima 3/8 picco, .325 i 3/8.

Oregon vodilice

Nudimo vam veliki izbor Oregon vodilica za sve aktuelne električne i motorne testere i za stare testere poznatih proizvođača.

U prodavnicama PERAŠ imamo u ponudi veliki izbor baštenskog alata u kojem prednjači nemačka firma Wolfgarten. Ovaj proizvođač nudi visok kvalitet proizvoda i nudi pouzdan alat sa garancijom do 10 godina. Sa Wolf-garten-om lakše je nego što mislite.

Želite li novi travnjak? Nikakav problem. Evo kako se to radi:

Raskopajte zemlju

Tokom vikenda u martu ili aprilu treba da raskopate zemlju Wolf-Garten lopatom, motikom ili krampom i ostaviti zemlju da odmori naredne 2-3 nedelje.

Iskultivišite i usitnite zemlju

Nakon što zemlja odmori 2-3 nedelje pred kraj aprila ili početkom maja treba usitniti zemlju. U zavisnosti od veličine travnjaka, uzmite Wolf-Garten ručne kultivatore ili vile sa produženim drškama ili jednostavno iskultivišite zemlju sa motornim kultivatorom.

Posejte, nađubrite i prekrijte

U maju mesecu, kada temperatura zemlje dostigne 10°C, posejte semena koristeći našu sejalicu ili univerzalnu sejalicu. Ove sejalice mogu biti korišćene za optimalno razbacivanje đubriva. Posle sejanja i đubrenja, pokrijte semenke tresetom kako bi ste ih zaštitili od ptica. Posle toga zalijte zemljište.

Redovno zalivajte

U prve tri nedelje nakon sejanja, bitno je da procesi klijanja i rasta ne budu prekinuti ni na koji način. Zalivajte na dnevnom nivou ali nemojte preterivati.

Prvo košenje

U junu, kada trava naraste 8 do 10cm, trebalo bi odraditi prvo košenje. Prvo košenje bi trebalo skratiti travu za 5cm.

Zavisi od semena

Postoje semena trave, i opet postoje semena trave. Važno je pitati se da li hoćete da vam trava raste u visinu ili u širinu. Broj izdanaka po kvadratnom metru se meri kada sadite travnjak. Kvalitetniji travnjak ima 100.000 izdanaka po kvadratnom metru, a jeftiniji travnjaci imaju 20.000. Kada poredite, odmah je jasno zašto trava iz jeftinijih supermarketa deluje tako oskudno. Isto tako, nema veze koliko vi tu travu kosite, zemlju rastresate, đubrite ili zalivate. Takođe, travnjaci koji su trimovani da idu u visinu, zahtevaju više posla oko sečenja od onih koji idu u širinu.

Koji tip travnjaka vama odgovara?

Bilo da ste zemljoposednik koji treba da skreše grane na drveću, da pripremi drva za ogrev, da raščisti žbunoviti deo ili ste profesionalni baštovan sa zadatkom velikog čišćenja ili održavanja drveća, vaša testera mora biti čvrsta, moćna i pouzdana. I dugotrajna. Testera je investicija, pa bi trebala dobro da služi više od jedne sezone.

Oleo-Mac Dizajneri i inženjeri znaju ovo i njihov rad vodi do mašina koje će izdržati intenzivan rad iz sezone u sezonu, sa vrhunskim performansama, bezbednim radom i jednostavnim rukovanjem.

Dakle, evo 5 dobrih razloga zašto biste trebali izabrati Oleo-Mac testeru:

Kvalitet izrade

Oleo-Mac testere su čvrste konstrukcije i napravljene da traju. Delovi su dobrog kvaliteta, od lančanika i vodilica industrijskog lidera Američke kompanije Oregon, preko klipa sa dva prstena i čelične radilice, pa sve do automatske uljne pumpe izrađene od aluminijuma za optimalnu izdržljivost.

Zdravlje i bezbednost

Sve Oleo-Mac testere su opremljene sa najsigurnijim delovima, kao što je kočnica lanca, a njihova tehnologija izrade sa strogim propisima obezbeđuje čiste materijale od kojih su izrađene testere i minimalnu emisiju gasova. Bolje za okruženje i sigurnije za rukovaoce.

Lako održavanje

Održavanje testera je vrlo bitna stvar, pa se Oleo-Mac dizajneri trude da sklapanje i rasklapanje testere bude što je jednostavnije moguće. Tako možete brzo proveriti stanje poklopaca ulja, goriva i filtera i otvoriti ih bez alata, a stanje ulja i goriva brzo možete pregledati zahvaljujući providnim rezervoarima. Filteri imaju mogućnost samo-čišćenja, a većina Oleo-Mac testera ima mogućnost zatezanja lanca sa strane radi lakšeg prilaza šrafu. Tako ćete manje vremena trošiti na održavanje, a ostajaće vam više vremena za rad.

Komfor i jednostavnost korišćenja

Ergonomski dizajn, uključujući ručke sa malim vibracijama, čini rad sa testerom mnogo komfornijim. Tu je i inovativni “Easy-on“ sistem startovanja koji čini paljenje testere mnogo lakšim. Takođe i digitalni kalem doprinosi smanjenom trudu prilikom startovanja testere.

Vrednost

Jedno je sigurno, odnos cena:kvalitet koju nude Oleo-Mac testere je glavna stvar koju cene Oleo-Mac korisnici. Vrednost u ovom slučaju znači vrhunski kvalitet za mnogo manju cenu i naše jedinstvene akcije i popusti ovde u PERAŠ-u.

Obratite pažnju

Koristite isključivo Oregon rezne garniture, koje će svojom vrhunskom izradom učiniti posao lakšim, a vek trajanja mašine dužim. Lanac koristiti pravilno naoštren, kako bi se opterećenje mašine svelo na minimum. Savete za oštrenje potražite kod Vašeg servisera – PERAŠ. Ako do kvara ipak dođe, zbog nepravilnog rukovanja ili starosti i zamora mašine, obratite se u ovlašćeni servis PERAŠ, ostalo je naša briga.

Originalni rezervni delovi Peraš

Za korisnike koji žele da se oprobaju kao „sam svoj majstor“, savetujemo da koriste originalne rezervne delove koje mogu kupiti u prodajnim centrima firme PERAŠ.

Sakupljanje u korpu, malčiranje ili izbacivanje?

Gornja tabela vam prikazuje maksimalnu površinu travnjaka po širini noža, koju možete pokositi za jedan sat. Na vama je da odlučite da li želite da sakupljate travu, malčujete ili da razbacate pokoišenu travu.

Koliko m² možete pokositi za 1 sat?

Primer 1: Sakupljanjem: sa širinom košenja od 42 cm možete pokositi 600 m² za 1 sat uključujući 10-12 pražnjenja korpe.

Primer 2: Malčevanje ili razbacivanje: sa širinom košenja od 42 cm možete pokositi 900 m² za 1 sat.

Pored poslova koje bez problema može obaviti uobičajna motorna kosilica, postoje na svakom imanju površine koje zahtevaju više truda. Upravo za takve površine su namenjene motorne kose. Sa svojim visokim radnim komforom i jednostavnim rukovanjem, savršen su alat u poslovima na preprekama, direktno uz stablo, na kosinama, u voćnjacima i vinogradima. Primena motornih kosa je, sa obzirom na raznovrsne dodatke, veoma široka. Firma PERAŠ je u potpunosti opremljena znanjem i materijalom da Vam ove izuzetne mašine na pravi način približi.

Lake motorne kose

Idealne su za košenje manjih travnatih površina, koje obiluju preprekama, zidovima, drvećem, crećem, ili voćkama.

Srednje snažne motorne kose

Koriste se za grube poslove čišćenja, na zaraslim i velikim površinama.

Profesionalne motorne kose

Namenjene su komunalnim organizacijama koje se bave održavanjem javnih površina. Ovi aparati su izuzetno izdržljivi i koriste se u svakodnevnoj eksploataciji.

Asortiman alata za sve prepreke

Glava za košenje sa najlonom se primenjuje pri održavanju nepristupačnih terena, uz ogradu, pored zidova, cveća, stabala.

Varijanta glave za košenje sa tri pokretna noža se koristi za održavanje površina srednje veličine, a takođe je pogodna i za terene sa puno prepreka, koje ne smete oštetiti.

Četvorokraki nož se koristi za grube trave i velike površine. Postoji i verzija sa osam krakova. Vodite računa da, prilikom rada, ne oštetite druge biljke, npr. voćke.

Trokraki nož je veoma moćan alat. Koristi se za krčenje i uklanjanje žbunja, divljeg rastinja i šipražja. Nose ga motorne kose snage iznad 1.5 kW.

Priprema reznog alata

Prvo, motornu kosu okrenuti, i po mogućstvu, položiti na ravno tlo. Nakon toga uz pomoć alata, koji ste dobili uz aparat, blokirati rezni alat.

Uz pomoć kombinovanog ključa otpustiti maticu za učvršćivanje i demontirati rezni alat.

Sada možete glavu koju ste unapred odabrali, zavrnuti na blokiranu osovinu. Posebno obratite pažnju da li je namontiran odgovarajući štitnik.

Vodite računa o sigurnosti

Sigurnosni pojas oko osobe koja radi sa kosom mora biti minimum 15 metara.

Redovno kontrolišite rezni alat. Najbolja kontrola je kada udarite metalnim predmetom po reznom alatu. Ako zvuči čisto kao zvono, onda je u redu, a ako je zvuk prigušen alat se mora promenuti.

Obratite pažnju da Vam je rezni alat uvek u vidokrugu, samo tako ćete smanjiti mogućnost povrede na minimum.

Proverite stanje zaštitne opreme, da li je ispravna. Ako ne posedujete zaštitnu opremu nabavite je što pre, u Vašem je interesu.

Položaj remena

Prvo namestite remen. Kuka za kačenje kose mora biti za jednu širinu ruke ispod desnog boka.

Zakačite uređaj o zakačaljku na remenu. Podesite rukohvate kako Vama najviše odgovara. Pomerajte ušicu na vratu kose dok je ne izbalansirate, tako da rezni alat dodiruje tlo. Na taj način se dobija optimalni ugao za košenje.

Motorna kosa je ispravno podešena, ako su ruke lagano savijene, a ručni zglobovi ispruženi.

Saveti za dug radni vek

Sistem za sipanje goriva sprečava prosipanje i prepunjavanje rezervoara. Mešavinu pravite isključivo sa 2T uljem i bezolovnim benzinom 95 u odnosu 1:50 (100ml ulja + 5 litara benzina). Mešavinu potrošite u roku od 30 dana.

Otvorite glavu za košenje i proverite količinu i položaj konca. Konac se ne sme preklapati. Ako je potrebno glavu namotati ponovo koncem. Savet o načinu namotavanja potražite u prodajnim centrima PERAŠ. Posle upotrebe očistite štitnik i proverite položaj nožića za kraćenje konca. Samo na taj način se garantuje konstantna dužina konca.

Redovno čistite rezni alat. Po potrebi naoštrite metalne noževe, a ako su krivi ili oštećeni obavezno ih zamenite.

Zimsko odlaganje motorne kose

Ispraznite rezervoar, tako da u njemu ne ostane ni malo goriva.

Konac za košenje držite u vodi, kako bi mu očuvali elastičnost. Skladištite uređaj na suvom mestu bez prašine. Najbolje je kosu obesiti i sklopiti joj ručke, radi uštede prostora.

Proverite stanje svećice. Bakarna boja elektrode pokazuje čisto sagorevanje.

Navodnjavanje predstavlja hidrotehničku meru za poboljšanje fizičkih osobina zemljišta dodavanjem vode kako bi se postigla optimalna vlaga za vreme vegetacije i tako postigao optimalan prinos. Navodnjavanje se sprovodi tokom jednog dela vegetacije ili tokom celog vegetacijskog perioda. Voda se koristi iz vodenih tokova, veštačkih jezera, izvora ili iz prečišćenih otpadnih voda. Prema načinu pretvaranja toka vode u kapilarnu vodu u zemljištu, postoje tri metode navodnjavanja: površinsko, podzemno i kišenje (orošavanje).

Ukoliko nema dovoljno prirodnih padavina, potrebno je obaviti navodnjavanje. Propusti i nedostaci u praksi u oblasti agrotehnike, često se rešavaju pojačanim navodnjavanjem. Međutim, tako se ne postižu željeni rezultati, a nije ni ekonomično. Za režim zalivanja dekorativnih travnjaka, nije bitna kvantitativna produkcija organske mase, nego njihova gustina, boja i dekorativni izgled.

Navodnjavanje parkovskih travnjaka, kao i sportskih terena uspešno se izvodi upotrebom samohodnih sektorskih uređaja, takozvanih “tifona”. Najsavremenija tehnička rešenja za navodnjavanje travnjaka su ona koja imaju stacionarni rasprskivač. Ali, pre postavljanja ovog sistema za navodnjavanje, bitno je detaljno ga razraditi i projektovati, jer on bez raskopavanja terena nemože da se postavi.

Stacionarni rasprskivači su teleskopski i smešteni su ispod površine zemlje, zajedno sa pratećom instalacijom. Ova vrsta uređaja, takozvani “pop – up” rasprskivači mogu imati sprej ili rotorni dodatak. Princip po kojem funkcionišu je takav da se iznad površine zemljišta nalaze samo za vreme navodnjavanja. Završetkom navodnjavanja povlače se ponovo ispod površine, tako da ne smetaju pri košenju ili obavljanju drugih aktivnosti na travnjaku.

Sprej rasprskivači namenjeni su za navodnjavanje manjih zelenih površina, jer ne snabdevaju vodom površinu ispod sebe i zbog toga se obavezno projektuju i montiraju po sistemu duplog preklapanja. Visina izdizanja u slučaju ovih rasprskivača je od 5 do 40 cm.

Rotorni rasprskivači odabiraju se tako da njihova dimenzija odgovara nameni. Domet može da se podešava uz zamenu mlaznice, ali može da funkcioniše i bez toga. Ugao prskanja je od 40 do 360°. Zavisno od tipa uređaja, poluprečnik prskanja može biti od četiri metra do preko 20 metara. Korišćenjem “pop – up” rasprskivača različitih tipova i veličina, koji kružno ili sektorski navodnjavaju zelene površine, kao i izborom mlaznice i odgovarajućim rasporedom, mogu da se navodnjavaju travnjaci različitih oblika i veličina. Prednost automatizovanog sistema navodnjavanja je u tome što može planski da se prilagodi svakom vrtu, parku ili nekoj drugoj zelenoj površini. Sistem upravlja mikroprocesorom omogućava podešavanje zalivne norme, tako da može da se obezbedi ravnomerna raspodela potrebne količine vode, a u optimalnim vremenskim intervalima.

X