Inovacije

Vezan tradicijom

Sve je počelo malim pronalascima, koji su kompaniju WOLF predstavili svetu. Jedno od prvih izuma je bila motika koja je napravljena kako bi obrađivanje zemlje bilo znatno lakše. Gregor Wolf ju je napravio 1927. godine u fabrici gvozdenih alata i mašina koju je njegov otac August Wolf osnovao 1922. godine. Ova inicijalna inovacija je praćena mnogim drugim. 1953. godine, 10 godina nakon osnivanja kompanije WOLF Geräte GmbH je postala prva kompanija u Evropi koja je ponudila kosačice sa rotirajućim noževima. 1958. godine je WOLF uveo na Evropsko tržište prvu električnu kosačicu, a 1975. godine najtišu motornu kosačicu.

Revolucija makaza

Finska kompanija Fiskars je osnovana 1649. godine. Nekoliko vekova rada i inovacija sa gvožđem je izbacilo kompaniju Fiskars na svetsko tržište kao kompaniju koja nudi visoko kvalitetne proizvode. Kroz razne akvizicije, Fiskars je 1967. godine ponudio svetu prve makaze s plastičnom drškom, koje su do sada prodate u preko milijardu primeraka.

Bolji put ka sečenju drva

Šumar i pronalazač Joseph Buford Cox je sekao drva jednog hladnog jesenjeg dana 1946. godine, kada je pauzirao da ustanovi šta se to čuje u drvetu. U pitanju je bila larva, bube veličine ljudskog prsta, koja je lagano pravila put kroz drvo. Joe je bio već iskusni rukovaoc motornih testera, ali mu se nije svideo oblik lanca koji je odnosio puno vremena na turpijanje i održavanje. Nekoliko meseci je pokušavao da reši problem koji mu je priroda nudila svo vreme. Pokušao je da napravi repliku čeljusti te larve u obliku slova C. Krenuo je s radom u svom podrumu i napravio revolucionarni lanac. 1947. godine je taj lanac pušten u prodaju, a Joseph Buford Cox je postao jedan od osnivača firme Oregon iz Portlanda. Osnove tog lanca se i dalje koriste u industriji. 1963. godine novi lanac je pokrenuo modernu eru laganih i brzih motornih testera. Bio je to Oregon 72D, prvi 3/8″ lanac sa patentiranom zaštitom koji je izazivao neuporedivo manje nesreća i imao izuzetno uspešnu prodaju.

1978 Prvi bežični alat

Posle 10 godina dizajniranja i testiranja alata kako bi se obezbedio vrhunski kvalitet, Makita je 1978-e godine predstavila svoju prvu bežičnu bušilicu na 7,2V. Značajna ulaganja u istraživanje i razvoj su obezbedila pojačanu snagu i izdržljivost, a smanjili vreme punjenja baterije i produžili radni vek bušilice. Ove osobine su posle prepoznate kao glavni atributi Makita bežičnih alata. Do 1987-e godine, Makitina linija bežičnih alata od 7,2V je činila 15 alata od kojih su svi išli na jednu bateriju i punjač. Posle toga je napravljena linija od 9,6V koja je činila 10 alata.

LXT® Lithium-ion

Korisnici alata koji izvuku kabel sa Makita 18V LXT® uređajem iskusiće nove nivoe udobnosti, efikasnosti i produktivnosti. Makita je 2005. godine napravila novu kategoriju bežičnog alata sa 18V Lithium-Ion baterijama i danas je svetski broj jedan u proizvodnji tih uređaja. Makitina vodeća tehnologija daje korisnicima alata vrhunske performanse sa inovacijom u motoru i tehnologijom baterije iznad svih. Sa odličnim baterijama, efikasnim motorima sa i bez četkica i 18V X2 LXT® (36V) tehnologijom, Makita 18V LXT alati sa pogonom na najbrže punjive 18V Li-Ion baterije ne samo da izlaze na crtu sa žičnim alatima, već i prevazilaze njihove performanse.

2004 Alat bez četkica

Makita je 2004-te godine počela da uvodi motor bez četkica za Ministarstvo odbrane i svemirsku industriju. Ti motori su napravljeni za dugotrajan rad, sa povećanom snagom i brzinom i većom izdržljivosti. Makitin motor bez četkica je tada bio idealan za precizno sklapanje. Ova japanska korporacija je produžila ovu efikasnu tehnologiju sve do 2009-te godine sa prvim industrijskim motorom od 18V bez četkica.